
Η πρωτοβουλία “Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027” έχει ως βασικό στόχο την ολοκληρωμένη ενσωμάτωση της έρευνας και της καινοτομίας στον επιχειρηματικό χώρο με την επίτευξη σημαντικών οφελών για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να παρέχει κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα ώστε να επενδύει σε έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη βιώσιμων και γνώσης βασισμένων τομέων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων προς τις διεθνείς αγορές.
Δικαιούχοι Δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ»
Δικαιούχοι της Δράσης είναι:
Επιχειρήσεις και Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις
Ερευνητικοί Οργανισμοί και Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως ερευνητικοί οργανισμοί
1. Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις
Υφιστάμενες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) ανεξαρτήτως ημερομηνίας ίδρυσης. Επίσης, δυνητικοί δικαιούχοι είναι Ομάδες Επιχειρήσεων στις οποίες απαραίτητα τουλάχιστον μία είναι ΜμΕ.
2. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς
Συμπράξεις υφισταμένων επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους (τουλάχιστον ένας πρέπει να είναι ΜμΕ) και ημερομηνίας ίδρυσης, με ερευνητικούς οργανισμούς, με κύριους αποδέκτες τις επιχειρήσεις.
3. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων
Υφιστάμενες μεμονωμένες ΜμΕ.
- Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για Επιχειρήσεις
Μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που έλαβαν τη Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για έργα έρευνας και ανάπτυξης.
Παρεμβάσεις «Ερευνώ – Καινοτομώ»
Συγκεκριμένα, οι Αιτήσεις Χρηματοδότησης θα πρέπει να αφορούν σε έργα έρευνας και καινοτομίας και να εντάσσονται σε μια από τις τέσσερις (4) παρεμβάσεις.
Στόχος της Παρέμβασης I «Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις» είναι η δημιουργία νέων θέσεων ερευνητικού και επιστημονικού/τεχνικού προσωπικού μέσω της υποστήριξης της έρευνας, προώθησης της καινοτομίας και ενίσχυσης της δικτύωσης των επιχειρήσεων.
Στόχος της Παρέμβασης II «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς» είναι η προώθηση συνεργασιών/συμπράξεων μεταξύ των επιχειρήσεων και των ερευνητικών οργανισμών.
Στόχος της Παρέμβασης ΙΙΙ «Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων» είναι προώθηση της έρευνας σε επόμενο επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας, έχοντας ως βάση αποτελέσματα που έχουν παραχθεί σε προηγούμενα ερευνητικά έργα.
Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των υποβαλλομένων προτάσεων έργων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους τριάντα έξι (36) μήνες, με δυνατότητα παράτασης κατά χρονικό διάστημα ίσο με το ένα τρίτο της αρχικής διάρκειας. Οι προτάσεις της Παρέμβασης IV θα έχουν χρονική διάρκεια ίση με την εγκεκριμένη από το Πρόγραμμα “Horizon Europe”.
Προϋπολογισμός Δράσης
Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη Δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027» ανέρχεται στο ποσό των 300.000.000€.
Μέγιστος Αριθμός Υποβαλλόμενων Αιτήσεων Χρηματοδότησης Ανά Επιχείρηση
Κάθε αυτοτελής επιχείρηση (με ξεχωριστό ΑΦΜ) μπορεί να συμμετέχει ως δυνητικός δικαιούχος σε έως πέντε (5) Αιτήσεις Χρηματοδότησης αθροιστικά ανεξαρτήτως παρέμβασης, καθ’ όλη τη διάρκεια της Δράσης.
Σημειώνεται ότι δεν τίθεται περιορισμός στον αριθμό των προτάσεων στις οποίες συμμετέχει ένας ερευνητικός οργανισμός.
Μέγιστος Επιχορηγούμενος Προϋπολογισμός ανά Επιχείρηση
Το σύνολο του προϋπολογισμού των προτάσεων μιας επιχείρησης – δυνητικού δικαιούχου, δεν δύναται να υπερβαίνει το πενταπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει τρεις) διαχειριστικές περιόδους, του έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Του ανωτέρω ορίου εξαιρούνται :
α) οι νεοφυείς επιχειρήσεις που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στο Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027, είναι μέλη του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων “Elevate Greece”.
β) οι επιχειρήσεις που υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Παρέμβασης IV: Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις.
Σε περίπτωση που η επιχείρηση – δυνητικός δικαιούχος δεν έχει κλείσει καμιά διαχειριστική περίοδο, το σύνολο του προϋπολογισμού των προτάσεων που θα υποβάλει, δεν δύναται να υπερβαίνει το πενταπλάσιο του μετοχικού της κεφαλαίου.
Επιλέξιμοι Τομείς Δραστηριότητας
Τα ερευνητικά έργα που δύναται να υποβληθούν στη Δράση, θα αφορόυν στους 8 τομείς της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΕΣΕΕ).
Επιλέξιμοι Τομείς Δραστηριότητας «Ερευνώ – Καινοτομώ» 2021-2027
Η ενδεικτική κατανομή της Δημόσιας Δαπάνης ανά θεματικό τομέα προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΕΣΕΕ) 2021-2027 έχει ως ακολούθως:
Τομείς Προτεραιότητας ΕΣΕΕ 2021-2027 | Δημόσια Δαπάνη (σε εκατομμύρια €)
Υλικά, Κατασκευές & Βιομηχανία: 20
Τουρισμός, Πολιτισμός & Δημιουργικές Βιομηχανίες: 41
Αγροδιατροφική Αλυσίδα: 54
Περιβάλλον & Κυκλική Οικονομία: 33
Βιοεπιστήμες, Υγεία, Φάρμακα: 59
Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα: 18
Αειφόρος Ενέργεια: 23
Ψηφιακές Τεχνολογίες: 52
Κριτήρια & Διαδικασία Αξιολόγησης
Η διαδικασία αξιολόγησης θα πραγματοποιείται με δύο μεθόδους, την άμεση και την έμμεση.
Για τις υπαγόμενες προτάσεις στην Παρέμβαση ΙΙΙ «Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων» και την Παρέμβαση IV «Σφραγίδα Αριστείας» η διαδικασία αξιολόγησης θα γίνεται με την άμεση μέθοδο. Δηλαδή, η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί με βάση τη σειρά υποβολής των προτάσεων και έως την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού.
Για τις υπαγόμενες προτάσεις στην Παρέμβαση Ι «Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις» και την Παρέμβαση IΙ «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς» η διαδικασία αξιολόγησης θα γίνεται με τη συγκριτική μέθοδο.
Τα αναλυτικά κριτήρια θα δημοσιευθούν στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης. Στόχος είναι τα κριτήρια να ευθυγραμμιστούν με τα κριτήρια του Προγράμματος «Horizon Europe» και θα αφορούν:
Την επιστημονική και τεχνική αρτιότητα (Excellence)
Τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις (Impact)
Την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της υλοποίησης (Quality and efficiency of the Implementation)